June 20, 2010

Coincidente "simpatice"

1. Morgan Robertson, autorul cartii "Futility, or the Wreck of the Titan" (1898), descrie in aceasta carte un vapor urias, de aproximativ 260m lungime, made in UK. Titan era ca un hotel de lux pe apa si era considerat imposibil de scufundat [no, really?]. La 400 mile de Newfoundland, avand o viteza de 22.5 noduri, Titan se loveste de un iceberg si se scufunda, majoritatea pasagerilor mor pt ca nu erau destule barci de salvare.
In 1912, dupa 14 ani de la scrierea cartii, Titanicul s'a lovit de un iceberg, la 400 mile de Newfoundland, dar cu o viteza de 25 noduri.

Se pare ca autorii SF nu au fost chiar atat de departe de realitate..
2. Arthur C. Clarke a descris in cartea sa "Extra-Terrestrial Relays" (1945) un satelit, care se putea misca odata cu pamantul, ramanand fix pe un anumit loc. Aceste spunea ca acesti sateliti vor transmite semnale audio si video, fiind viitorul telecomunicatiilor. Acum, pe orbita au ajuns zeci de sateliti: ai companiilor de telefonie, Google, armata..

3.Autorul William Gibson lansa in 1984 romanul "Neuromancer" in care vorbea despre o retea globala, updatata constant, ca un univers distinct, cu o multitudine de posibilitati, de la cumparaturi si pana la conexiuni intre oameni din toate colturile lumii. Spre sfarsitul cartii, reteaua devine un mijloc intunecat de intretinere a viciilor omenirii.

No comments: