September 1, 2010

Istoria lumii


     Ne putem imagina cat de lunga este istoria vietii pe Pamant doar gandindu-ne la corpul uman. Suntem alcatuiti din materie si energie, la fel ca universul. Celulele corpului uman, care sunt constituite din atomi formati in timpul exploziilor stelelor, alcatuiesc un mediu bogat in hidrogen si carbon, asemanator cu cel de pe Terra in momentul in care a aparut viata. Carbonul se combina cu alte cinci elemente si formeaza substantele care stau la baza vietii si care reprezinta 99% din greutatea uscata a tuturor organismelor, inclusiv a oamenilor.
     Viata fiecarui om incepe sub forma unei singure celule, ceea ce aminteste de faptul ca viata pe planeta noastra a aparut tot sub forma unei celule. Primele celule de pe Pamant au fost bacteriile, iar corpul uman contine de zece ori mai multe celule bacteriene decat celule animale. Celulele umane contin trei structuri (mitocondrii, plastide si cili), care mai intai s-au dezvoltat ca bacterii separate si abia apoi au fost inglobate in celule mai complexe.
     Concentratia de sare a sangelui nostru este identica cu cea a apei de mare; la fel cea a lacrimilor si a transpiratiei noastre, ceea ce dovedeste ca viata a incepul in primele mari de pe Pamant. Copiii se dezvolta timp de noua luni intr-un mediu lichid si niciun organism de pe planeta noastra nu-si poate petrece primele etape ale dezvoltarii altundeva decat intr-un mediu umed. Corpul omenesc este alcatuit din 65% apa, la fel ca suprafata planetei noastre. Asadar, suntem legati de Pamant intr-un mod cat de poate de profund.

No comments: